We weten denk ik allemaal hoe vertekenend het beeld van social media kan zijn ten opzichte van de realiteit. Want op Instagram zie je natuurlijk alleen maar de mooie plaatjes.. (;
Ik wil jullie in deze blog vertellen dat het werken als stewardess niet alleen maar buitenland, cocktails en feesten is, maar dat het hiernaast ook zwaar werk kan zijn.

  • Héél vroeg, of juist héél laat
    De vroegste vlucht die ik heb gedaan vertrok om 05:35 naar Preveza en Karpathos (Griekenland). Een uur voor de vlucht moet je bij de gate aanwezig zijn en ongeveer anderhalf uur van tevoren op Schiphol. Dit betekent dat je 04:35 bij de gate moet staan en 04:05 op Schiphol bent. Ik wil ruim een half uur van tevoren, dus 03:30 in de bus stappen (dit is gelukkig maar 10 minuutjes voor mij.) Ook wil ik me niet hoeven haasten en wil ik mezelf de tijd gunnen om wakker te worden op dit tijdstip van 02:00 uur ’s ochtends haha. Omdat je zo ontzettend vroeg je bed uit moet is het handig om de avond van tevoren ook vroeg naar bed te gaan. Vol goede moed ga ik mijn bed in om 7 uur ’s avonds, maar daadwerkelijk slapen gaat altijd iets minder soepel zo vroeg. Bijkomend voordeel van deze vroege vluchten is dat je begin van de middag alweer thuis bent. Uit eigen ervaring moet ik wel mededelen dat ik niet veel energie meer heb om iets te ondernemen na deze vroege vlucht, maar het idee is fijn haha! Ook kan het zijn dat je je om kwart voor 2 ’s middags of zelfs rond 4 uur ’s middags pas moet melden op Schiphol en dat je rond 1/2/3 uur ’s nachts weer landt.
  • Jetlag
    De wereld overvliegen is leuk, maar je krijgt natuurlijk wel te maken met de verschillende tijdzones. Neem bijvoorbeeld Bonaire en Curaçao, 2 bestemmingen waar wij op vliegen. Deze 2 eilanden hebben een tijdzone van UTC -4. In Nederland is de tijdzone UTC +1. In de zomer is dit UTC +2. Dan is het tijdsverschil dus 6 uur. Wanneer wij naar de ABC eilanden vliegen is het de kunst om zo lang mogelijk op te blijven en te kijken naar de lokale tijd op het eiland. In Nederland is het dan al midden in de nacht of zelfs al vroeg in de ochtend. Na 24 uur vlieg je weer terug naar Amsterdam en ga je dus weer terug naar de tijdzone die wij gewent zijn. Lokale tijd Nederland vertrok ik mijn laatste intercontinentale vlucht rond half 2 ’s nachts. Je vliegt de nacht door en komt ’s ochtends weer aan op Schiphol. Na zo’n vlucht slaap ik altijd 3 uurtjes om weer bij te komen. Langer slapen is niet handig, want dan kom je ’s avonds niet meer in slaap omdat je al de hele dag in bed hebt gelegen. :p
  • Nachtvlucht
    Zoals ik hierboven beschreef, we vliegen de nacht door terug naar Nederland. Na de service doen we de lichten uit zodat de passagiers kunnen slapen en rusten. Dit is natuurlijk super fijn voor de passagiers, maar voor ons iets lastiger. Je bent zelf ook vermoeid en wil het liefst ook een enkeltje naar dromenland. Gelukkig mogen wij tijdens deze vlucht zelf ook 2 uurtjes op rust om de ogen dicht te doen. Onderaan deze blog zie je een filmpje van hoe deze zogenaamde ‘Crew rest area’ er uitziet!
  • Vaak hele lange werkdagen
    Wat ik heel fijn vind aan dit beroep is dat het geen 9 tot 5 baan is, maar dat je wat afwisseling hebt. Als je van 9 tot 5 werkt heb je een werkdag van 8 uur, dat gaat in de luchtvaart dus wat anders haha. Ik had laatst bijvoorbeeld een vlucht van Amsterdam naar Groningen, van Groningen naar Gran Canaria en vanaf Gran Canaria weer terug naar Amsterdam. Deze dag was ik in totaal 15 uur onderweg. Onze kortste vlucht is 2,5 uur vliegen naar Ibiza. In totaal kom je dan op een werkdag van ongeveer 8 uur.
  • Geen weekend in het weekend
    Weekend? Wat is dat? ;p Waar de meeste mensen weekends lekker vrij zijn, begint onze werkweek misschien weer net. Voor ons is weekend niet zaterdag en zondag, maar elke willekeurige dag van de week dat wij vrij zijn. Een nadeel hiervan is dat wanneer jij vrij bent vrienden vaak juist aan het werk zijn en andersom. Wel hebben wij recht op een ‘burgerweekend’ 1x in de maand.’ Dit betekent dat je vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vrij bent en dus ‘normaal’ weekend hebt.
  • Druk op je oren
    Helaas hebben niet alleen passagiers last van druk op de oren tijdens de start en de landing. Ook wij kunnen hier last van hebben. (De een natuurlijk meer dan de ander en sommigen hebben hier helemaal geen last van, maar weet dat dit dus niks geks is). Al helemaal niet als je je bedenkt dat je met een snelheid van ongeveer 350 km/uur de lucht in gaat. Dit blijf ik nog steeds indrukwekkend vinden!

Bekijk hier hoe de Crew Rest Area er uitziet:

Dat was hem weer. Bedankt voor het lezen van deze blog en mocht je nog vragen hebben, laat dan hier onder een reactie achter. Deze probeer ik dan zo snel mogelijk te beantwoorden. Tot de volgende! ❤

6 reacties

  1. Super leuk om steeds te lezen Ellis! Geweldig!

  2. Super leuk te kezen Ellis! Ja ik had ook al door dat het niet altijd feesten is. Hard werken om iedereen naar de zin te maken tijdens de vlucht. Maar het blijft afgezien van de uurtjes op en af toch een prachtig beroep!
    Groet Dries xx

  3. Wat leuk Ellis! Geeft een mooie inkijk!
    Groetjes, Anita

    1. Dank je wel! Dan is mijn doel van deze blog bereikt! 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

[instagram-feed]