Het blijft bijzonder dat deze grote toestellen de lucht in gaan en kunnen vliegen. En dat met een snelheid van ongeveer 900 km per uur en op een cruise hoogte van gemiddeld 13 kilometer. Hoe gaat dit nu eigenlijk in zijn werk? In deze blog probeer ik je uit te leggen hoe ik dit tijdens mijn trainingen heb geleerd.

De vleugels hebben een uitschuifbaar gedeelte aan de voor- en achterkant genaamd flaps en slats. Bij het opstijgen en landen schuiven deze delen van de vleugels uit waardoor het oppervlakte van de vleugels wordt vergroot en daardoor ook de draagkracht groter wordt. Door voldoende snelheid te maken + de draagkracht van de vleugels én door gebruik te maken van de wind (je stijgt op en landt tegen de wind in) en door gebruik te maken van de straalmotoren van een vliegtuig, kan een vliegtuig de lucht in.

Hoe vliegt een vliegtuig? - InsideFlyer
Hier zie je het zijaanzicht van de vleugel. Doordat er aan de bovenkant een bolling in de vleugel zit, loopt de luchtstroom daar sneller dan aan de onderkant.

De vleugels zijn aan de bovenkant boller dan aan de onderkant waardoor de luchtstroom aan de bovenkant sneller gaat dan aan de onderkant. Hierdoor zweeft het vliegtuig als het ware op de lucht. (Als je in een snel rijdende auto je hand horizontaal uit het raam steekt voel je deze luchtdruk en wordt je hand omhoog geduwd.)
Vliegtuigen maken gebruik van straalmotoren. Aan de voorkant van de motor wordt koude lucht naar binnen gezogen. Dit wordt hier samengeperst, er wordt kerosine (brandstof) aan toegevoegd en ontstoken. De lucht gaat hierdoor met een veel grotere snelheid de motoren weer uit aan de achterkant van de motor waardoor er een voortstuwende beweging ontstaat. (Vergelijk dit met een ballon die je laat leeglopen).

Bij het landen wordt het vleugeloppervlak weer vergroot en gaan de spoilers op de vleugels omhoog staan (dit zijn die klepjes die je tijdens de landing op de vleugels kunt zien), zodat de luchtstroom boven de vleugels wordt afgebroken. Daarnaast zetten ze in de motoren iets om waardoor de lucht naar voren wordt gestuwd in plaats van naar achter waardoor er een remmend effect ontstaat. De laatste 20 minuten van de daling wordt het vermogen van de motoren teruggenomen. Tijdens deze (+/-) 220 kilometer zweeft het toestel eigenlijk naar beneden, omdat de motoren nu stationair draaien en je hier niet veel snelheid meer uit haalt.

Sciencespace - Hoe vliegt een vliegtuig?

Ik hoop dat ik je nu een beetje wijzer heb kunnen maken wat betreft een vliegend vliegtuig haha! Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog!

5 reacties

  1. A.A.H. van der Meulen

    Ja super uitgelegd Ellis! Ben een fan van vliegen! Mijn eerste luchtdoop was in een helikopter van de Marine 1970. En daar zijn meerdere vluchten aan toegevoegd. met o.a. Sykorski , Augusta Bell, Wessex heli (Engeland) CH53, en als laatste de Chinook.
    Naar Aruba op uitzending in 1971 met een super DC8. tussenlanding op Lissabon en daarna de oversteek met weer een tussenlanding op Barbados, toen door naar Curaçao. En van Curaçao ’s avond met de ALM naar Aruba…..pfffff
    Maar goed, jaloers op je hoor, dat je zo lekker in je vel zit op 13 km hoogte. Je hebt een pracht beroep en blijf je Blogs volgen!
    SUPER!!

    1. Aah wat super gaaf! Bijzonder he vliegtuigen.. Haha leuk dank je wel!! 🙂

  2. Coby van der Woude

    Wauw, mooi uitgelegd Ellis. 👍 En interessant ❣ Trots op jou. ❤😘

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

[instagram-feed]